Ampiyem

Ampiyem (Akciğer Zarları Arasında Ağır İltihaplanma)

Müzmin (kronik) ampiyemler akciğer ve bronşların iltihaplanması, cerrahi sonrası bronş ile akciğer zarları arası boşluk ile bağlantı oluşması (BPF – bronkoplevral fistül) ya da kalan boşluğun iltihaplanması sonucu olarak rastlanan problemlerdir. Ampiyemde tedavi 1918’de Graham tarafından tarif edildiği gibi ampiyem boşluğunun boşaltılması (drenaj) ve boşluğun kapatılması esasına dayanır. Etkili bir boşaltım, antibiyotik ve/veya Clagett işlemi…

Akciğer kist hidatiği

Kist Hidatik (Köpek Tenyası Kisti)

Galen ve Hipokrat’tan bu yana bilinen hastalık ilk olarak 17. yüzyılda Thebesius tarafından tanımlanmış ve 1808 yılında Rudolphi tarafından kist hidatik ismi verilmiştir. Kist hidatik hastalığı Ekinokok parazitinin dört türü vardır, bunlardan Echinococcus granulosus ve Echinococcus multilocularis insanda hastalık yapandır. Ekinokok (Echinococcus granuloza – Hidatidosis) parazitinin neden olduğu ve pek çok bölgede endemik olarak görülür,…

Mediastinoskopi

Mediastinoskopi

Akciğer hastalıklarında tanı ve tedaviye yönelik birçok cerrahi veya cerrahi dışı işlem tanımlanmış ve kullanılmıştır. Bunlardan özellikle bir tanesi günümüzde sadece göğüs cerrahları tarafından uygulanmakta ve geliştirilmekte olan mediastinoskopidir. Uzmanlık eğitimi sırasında daha zorlu operasyonları yapan cerrahlar, uzmanlık sonrası çalışmaya başladıkları hastanelerde her türlü alt yapıyı bulamamaktadırlar. Bunun sonucu olarak bazı cerrahi işlemleri uygulamaktan kaçınıp,…