Kalıcı Tünelli Akciğer Kateteri Uygulaması Nasıl Yapılır?
Akciğer kanseri veya diğer organ kanserlerinde eğer ileri evrede ise akciğerde tedaviyle geçmeyen hatta miktarı artan plevral malign effüzyon (kanserli akciğer sıvısı) birikebilir. Bu sıvının tedavisi hastaneye yatış gerektirir. IPC tünelli kateter ile hasta 1-2 gün hastanede kalır ve sonrasındaki süreyi evinde yakınlarıyla kendi yaşam ortamında geçirir. Akciğerinde biriken sıvıyı hasta ve/veya yakınları vakumlu şişelerle boşaltabilir. Bu sürecin kontrolünü kendi elinde tutar ve bu sıvı boşaltılması için hastaneye bir daha yatması gerekmez.
Aşağıdaki 4 sorunun cevabı “Surgical List”te IPC başlığı tıklandığında çıkan doc’ta mevcut*
1-) Prosedürün süresi:
2-) Hastanede Kalış Süresi:
3-) Hastanın kendi ülkesine seyahat öncesi iyileşme süresi:
4-) Seyahat Tavsiyesi:
Prosedür Detayları: Ameliyathane ortamında hastaya lokal anestezi ve sedasyon (sakinleştirici) uygulanarak (hastaya genel anestezi verilmeden) IPC tünelli kateter yerleştirilir. Hangi tarafta sıvı biriktiyse IPC tünelli kateter tekniğine uygun akciğer boşluğuna yerleştirilir. İşlem sonlandırılır. Gerekirse iki akciğer boşluğuna da 2 adet IPC tünelli kateter aynı seansta yerleştirilebilir.
Prosedür Sonrası: Prosedür sonrasında göz önünde bulundurulması gereken önemli konu ameliyat bölgesinde hafif ağrıdır. Uygun ağrı kesici kullanarak ağrı yok edilmektedir. Ameliyat sonrası 1 hafta – 10 gün süreyle hem ağrı kesici hem de antibiyotik reçete edilmektedir. Hastalar genellikle 1-2 hafta içerisinde rutin hayatlarına dönebilmektedir. Hastaların ameliyat sonrası düzenli günlük 30-45 dakikalık yürüyüşler yapması çok önemlidir. Sakıncası yoksa bol proteinli beslenme de çok önemlidir.