Akciğer kanseri hastalığı en ölümcül kanser türlerindendir ve en önemli sebebi SİGARA’dır! Akciğer kanserinde tedaviden olumlu sonuç alabilmek için erken tanı koyulması çok önemlidir. Sigara kullanımının bırakılması ve sigara kullanılan ortamlardan uzak durulması kanser oluşumunun önleyici sebepleridir. Akciğer kanserinin tedavisinden önce hastalığın tanısının doğru konulması ve evresinin doğru tayin edilmesi gerekir. Şikayetlerin çok ayrıntılı sorgulanması ve not edilmesi gerekir.
Tanısal testler & Girişimler
Akciğer grafisi
BT (Akciğer Tomografisi)
PET/BT (Pozitron Emisyon Tomografisi)
Beyin MR’ı
Gerekirse kemik sintigrafisi, vs.
SFT (Solunum Fonksiyon Testi)
Bronkoskopi, İİAB (ince iğne aspirasyon biyopsisi), Mediasitnoskopi, vs.
Akciğer Kanserinin Evreleri
Evre 1A,B – Erken Evre
Evre 2A,B – Tümör biraz daha büyümüş (halen cerrahi yapılabilir)
Evre 3A – Tümör daha da büyümüş + lenf bezleri tutulmuş (gerekirse cerrahiden önce Kemoterapi ve/veya Radyoterapi yapılabilir)
Evre 3B – Tümör daha da büyümüş, lenf bezleri ve çevre ve/veya komşu organlar tutulmuş (cerrahinin yeri ancak Kemoterapi ve Radyoterapi sonrası değerlendirilir)
Evre IV – İleri evre tümör; uzak organ tutulumu var (sadece Kemoterapi Radyoterapi ve/veya Immünoterapi)
Yassı Hücreli Akciğer Kanseri – Op. Dr. Erkan Yıldırım fotoğraf sitede var açılmıyor
Akciğer Kanserinin Cerrahi Tedavi Seçenekleri
Akciğer kanserinin bulunduğu yere, cesametine (büyüklük), histopatolojik hücre tipine göre;
Akciğerin bir kısmı
Wedge rezeksiyon,
Segmentektomi,
Lobektomi veya akciğerin tümü çıkartılır
Pnömonektomi
ÖNEMLİ NOT: Tüm bu cerrahi tekniklerde mutlaka mediastinal lenf bezlerinin çıkarılması (MLND) yapılmalıdır!
Cerrahinin süresi: Genellikle sınırlı cerrahiler (wedge rezeksiyon ve segmentektomi) daha kısa (2-3 saat) Büyük cerrahiler (lobektomi ve pnömonektomi) daha uzun (4-5 saat). *Bu süreler hastadan hastaya farklılık arz eder!
Ameliyat Detayları: Genel anestezi altında, hastaya hangi çeşit akciğeri ameliyat yapılacaksa akciğer üstte olacak şekilde yan pozisyon verilir. Endoskopik-Kapalı cerrahide (minimal invazif VATS – video destekli göğüs cerrahisi) yaklaşık 4-5cm.lik bir cerrahi kesisi uygulanarak; ameliyatların çoğu bu kesiden yapılarak tamamlanır. Buna “tek girişten yani “uniportal” VATS kapalı ameliyatı* denir. Ameliyatta çıkarılacak akciğer kısmının, ilk planda damarları stapler (özel metal zımba) ile kesilir ve sonunda da alınacak akciğer kısmının bronşu yine özel metal stapler ile kesilir.
Bu işlemden sonra, kanserli doku çıkartılır ve ameliyat bitirilir. Cerrahi sonrası açık ameliyat tekniğine göre;
Daha kısa,
Daha az ağrılı ve
Diğer konforlu geçer
Hasta aynı veya ertesi gün yürüyüşlerine başlar
Sıvı ve yumuşak gıda almaya başlar
Bir hafta içinde taburcu edilir.
Ameliyat Sonrası: Cerrahiden sonra dikkate alınması gereken önemli nokta ameliyat bölgesinde ağrıdır. Etjin ağrı kesici kullanarak ağrı rahatlıkla kontrol edilir. Cerrahiden sonra 1 hafta veya 10 gün süreyle hem ağrı kesici hem de antibiyotik hastaya önerilmektedir. Çoğunlukla hastalar, 2 hafta içinde rutin hayatlarına dönebilmektedir. Cerrahi sonrası düzenli günlük 30-45 dakikalık orta seviye yürüyüşler yapılması önemlidir. Patoloji sonucu yaklaşık 1 haftada çıkmaktadır. Bu patoloji raporunun mutlaka bir Onkoloji Departmanı hem Medikal Onkolog hem de Radyasyon Onkologu tarafından da incelenmesi ve yorumlanması elzemdir.